Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Φύσηξε Βαρδάρης για... Βαρκελώνη

Τα μάτς στο Κλεάνθης Βικελίδης ήταν ανέκαθεν δύσκολα και απαιτητικά για τον Παναθηναϊκό. Σήμερα η ομάδα μας δεν έθελξε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε άλλα έφυγε από τη Θεσσαλονίκη με τους τρεις βαθμούς της νίκης και πλέον καλείται να πάει στο Κάμπ Νου της Βαρκελώνης και να κάνει οτι καλύτερο μπορεί κόντρα στην καλύτερη ομάδα του κόσμου.

Στα του παιχνιδιού, όπως είχαμε πει και στην τελευταία μας εκπομπή ο Νιόπλιας θα έπρεπε να επιλέξει τον Μαρίνο δεξιά, τον Βύντρα αριστερά και να παραμείνει ο Καντέ στο κέντρο της άμυνας, δίπλα στον Μπουμσόνγκ. Ο Έλληνας τεχνικός έπραξε ορθά και δικαιώθηκε απόλυτα από αυτές του τις επιλογές. Στα θετικά επίσης η χρησιμοποίηση του Σιμάο (για τρεξίματα και πίεση στον χώρο του κέντρου) αντι του Κατσουράνη δίπλα στον Ζίλμπερτο Σίλβα , ο οποίος για ακόμη μια φορά έδειξε οτι είναι ο ακρογονιαίος λίθος της ραχοκοκαλίας του Παναθηναϊκού. Από εκεί και πέρα στις υπόλοιπες θέσεις οι επιλογές ήταν οι αναμενόμενες με τον Λέτο αριστερά, τον Γκοβού δεξιά, τον Νίνη στον άξονα και τον Σισέ στην κορυφή της επίθεσης σε μια διάταξη 4-2-3-1.

Από την άλλη πλευρά, ο Κούπερ έχοντας απόντες τους Τσεσνάουσκις και Κάλβο, επέλεξε σύστημα 4-4-2, κάνοντας την έκπληξη και τοποθετώντας αριστερά στο κέντρο τον Τόχα ο οποίος δεν τον δικαίωσε σε καμία απολύτως στιγμή του αγώνα. Στις υπόλοιπες θέσεις οι Ναφτί και Πρίττας ήταν οι κεντρικοί μέσοι, δεξιά ο Χαβίτο και στην επίθεση οι Κόκε και Ρουίζ εναλάσσονταν στην κορυφή της επίθεσης. Κάτω από τα δοκάρια ο Σηφάκης, αριστερά ο Μισέλ, δεξιά ο Νέτο και ο Γκιάρο με τον Λαζαρίδη στο κέντρο της άμυνας.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ μουδιασμένα στα δέκα πρώτα λεπτά χωρίς όμως να απειληθεί ιδιαίτερα. Από εκεί και έπειτα η ομάδα ανέβασε ρυθμούς και πίεση στο κέντρο, κερδίζοντας μέτρα μέσα στο γήπεδο αλλά δίχως να μπορεί να τροφοδοτήσει σωστά τον Τζιμπρίλ Σισέ. Στο 24' ο Παναθηναϊκός απείλησε για πρώτη φορά με σουτ του Νίνη έξω από την περιοχή και στο 29' έχασε τεράστια ευκαιρία να ανοίξει το σκορ καθώς ύστερα από σέντρα του Λέτο, ο Σισέ έκανε την προβολή αλλά η μπάλα χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Σηφάκη και στην επαναφορά ο Νίνης με μια αψυχολόγητη κίνηση αντι να νικήσει τον σχέδον εξουδετερωμένο τερματοφύλακα του Άρη έκανε πάσα στον Ρονάλντο Γιάρο. Μέχρι το 41' ο Παναθηναϊκός έλεγχε απόλυτα το ματς και το μόνο που του έλειπε ήταν το γκολ, το όποιο ήρθε από τη βούλα του πέναλτι με σκόρερ τον Τζιμπρίλ Σισέ. Το πέναλτι προήλθε ύστερα από ανατροπή (;) του Βύντρα από τον Χαβίτο. Η φάση είναι πολύ δύσκολη και η αλήθεια είναι πως από την κάμερα του συνδρομητικού καναλιού δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το επιλήψιμο παρά το γεγονός οτι ο αγκώνας του Χαβίτο είναι στην πλάτη του Βύντρα. Από την αλλή, επειδή ο Βύντρα δεν είναι παίκτης που βουτάει, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε τη φάση από μια άλλη κάμερα (η αντίθετη λήψη θα ήταν σίγουρα διαφωτιστική) παρατηρώντας αν ο 29 ακραίος μπακ του Παναθηναϊκού ανατρέπεται από τα πόδια ή το σώμα του Χαβίτο. Η φάση πάντως είναι τρομερά δύσκολη...

Από εκεί και πέρα, στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης πίεσε και δημιούργησε ορισμένες ευκαιρίες με τον Αλέξανδρο Τζόρβα να έχει αρκετή δουλεία και να κρατάει ανέπαφη την εστία της ομάδας μας. Ο Παναθηναϊκός έχασε δυο πολύ καλές ευκαιρίες με τον Σισέ και τον Βύντρα για να κλειδώσει το ματς και η αγωνία κράτησε μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Σε αυτό βέβαια ευθύνεται ο Νίκος Νιόπλιας καθώς καθυστέρησε (για μια ακόμη φορά) να φρεσκάρει το κέντρο της ομάδας, την ώρα που ο Άρης με την βοήθεια και του Δαλούκα είχε κατασκηνώσει στην περιοχή του Τζόρβα και κάθε φάση μπορούσε να αποβεί μοιραία. Ο Νίνης όντας σε κακή μέρα δεν κρατούσε την μπάλα και δεν βοήθησε στην κυκλοφορία της μπάλας ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Με τον Άρη να πιέζει και τους Σίλβα-Σιμάο να δίνουν μάχες ο Έλληνας τεχνικός έπαιξε με τη φωτιά μεχρί το 70'. Με την είσοδο του Κατσουράνη και λίγο αργότερα του Λουις Γκαρσία στη θέση του Γκοβού το παιχνίδι ουσιαστικά κλείδωσε. Οι χώροι έκλεισαν, η μπάλα κρατήθηκε (κυριώς από τον Ισπανό χαφ), κυκλοφορήθηκε σωστά από τους πράσινους και κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Ωστόσο θεωρώ ανεπίτρεπτο το γεγονός οτι ενώ ο Άρης μας πίεζε, δεν έγινε νωρίτερα αλλαγή. Ο Νίκος Νιόπλιας διαβάζει σωστά τα παιχνίδια και κατεβάζει ορθολογικές και σωστές ενδεκάδες. Ωστόσο στις αλλαγές του χαλάει την καλή εικόνα που έχει και με προβληματίζει το γεγονός οτι δείχνει ατολμία ορισμένες φορές. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε κερδίσει το ματς με περισσότερη ηρεμία αν γύρω στο 60' γινόταν φρεσκάρισμα στο κέντρο της ομάδας ωστέ να πιέσουμε και να κυκλοφορήσουμε την μπάλα. Αν γινόταν αυτό, ήταν σίγουρο πως και φάσεις πιο εύκολα θα κάναμε σε έναν Άρη που είχε ανοιχτεί, και ενδεχομένως να πετυχαίναμε ένα ακόμη τέρμα. Ο Έλληνας τεχνικός θα πρέπει να είναι ανάλογα με τις συνθήκες των αγώνων πιο γρήγορος και πιο αποφασιστικός στις αλλαγές του.

Στην προσωπική αξιολόγηση η αμυντική τετράδα λειτούργησε άψογα με τον Καντέ να εξαφανίζει τον Κόκε και να είναι για εμένα ο καλύτερος της άμυνας. Πολύ θετικός ο Μπουμσόνγκ αλλά το θεματάκι με τις απρόσεχτες πάσες το έχει. Ο Μαρίνος ήταν πολύ καλός και βοήθησε τον Γκοβού. Από τα αριστερά ο Βύντρα αμυντικά δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, έκλεινε σωστά τον Χαβίτο, και βοήθησε και επιθετικά την ομάδα παρόλο που έπαιζε με το αντίθετο για την πλευρά του πόδι.

Στο κέντρο οι Σιμάο και Σίλβα έπιασαν τα γνωστά τους στάνταρ και όταν άρχισαν να χάνουν δυνάμεις και μονομαχίες στο κέντρο, με τον ερχομό του Κατσουράνη από τον πάγκο βοηθήθηκαν. Αρνητικός ο Νίνης και είναι ένα θέμα που πρεπει να κοιτάξουν στον Παναθηναϊκό. Ο νεαρός φέτος έχει πάρει φανέλα βασικού και οι απαιτήσεις που υπάρχουν είναι μεγάλες. Στην αρχή της σεζόν δείχνει οτι δεν είναι σε καλή κατάσταση αλλά θα πρέπει να προστατευτεί από όλους γιατί ήδη οι πρώτες μουρμούρες έχουν ξεκινήσει και είναι πραγματικά κρίμα να καταστρέψουμε από μόνοι μας έναν παίκτη για τον οποίο η φετινή χρονιά είναι χρονιά καθιέρωσης. Ο Λέτο αριστερά έκανε πολύ καλό ματς όπως και ο Γκοβού ο οποίος βοήθησε ιδιαίτερα τον Μαρίνο αμυντικά αλλα και επιθετικά είχε κάποιες ενέργειες που έδειξαν την κλάση του. Ωστόσο θέλει ακόμη χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα για εκείνον δεδομένα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το ντεμπούτο του Λουις Γκαρσία ο οποίος αρχικά έπαιξε στα δεξιά της επίθεσης και μετά την αλλαγή του Σισε στην κορυφή της επίθεσης. Ο Ισπανός όντας παίκτης παγκόσμιας εμβέλειας από τις πρώτες του κινήσεις έδειχνε άνετος, αεράτος και πολύ σίγουρος για όλες τις κινήσεις του. Έκανε δυο εξαιρετικά "μαζέματα" στη μπάλα και έδειξε πως αν αντέχουν τα γόνατα του θα μπορέσει να βοηθήσει σημαντικά την ομάδα. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Τέλος, όσον αφορά τον Τζιμπρίλ δείχνει πολύ πιο σίγουρος στην δεύτερη του χρονιά στην Ελλάδα και έχει πολύ γερά πατήματα. Μέσα στις φάσεις και το χτύπημα του πέναλτι ήταν εξαιρετικό και άπιαστο.

Συνολικά, ο Παναθηναϊκός έδειξε οτι δεν έχει ρυθμό ακόμη καθώς έχει δώσει μόλις δυο επίσημα παιχνίδια και ουσιαστικά τώρα ξεκινά για αυτόν η σεζόν. Κρατάμε τους τρεις βαθμούς και συνεχίζουμε. Ερωτηματικό βέβαια παραμένει η φυσική κατάσταση και κατα την ταπεινή μας άποψη ο Έμπεν πρέπει ίσως και να είναι στο τιμ της ομάδας στη Βαρκελώνη. Διαφορετικά, από την Τετάρτη κιόλας να πιάσει δουλειά. Δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός που έχει κάνει τόσες επενδύσεις, να πηγαίνει πίσω γιατί ο γυμναστής ήταν φτηνός και εξυπηρετούσε τον ισολογισμό του Τζίγγερ και κολλητός του Κατσουράνη. Τα κολλητιλίκια έξω από την ομάδα...

Υ.Γ.: Βαγγέλης Μαρινάκης: "Για να αναβαθμίσουμε όμως το ποδόσφαιρο πρέπει να το ξεβρωμίσουμε τον χώρο! Θα πρέπει να ταχθούμε εναντίον των διαιτητών και των παραγόντων του παρακράτους που μεγαλούργησε πέρυσι και λειτουργεί και φέτος." Προφάνως αγαπητέ Βαγγέλη αναφέρεσαι σε φάσεις σαν κι αυτή... http://www.youtube.com/watch?v=q459p5So3nQ&feature=related

Εδώ και σε πολλές ακόμη φάσεις είχαμε ή οχι παρακράτος;;;

Και πώς θα το νικήσεις το παρακράτος μαχητή Βαγγέλη; Με τον Γκαγκάτση;

Όταν όμως σε κάνουν οτι θέλουν κάτι κύριοι πρόεδροι, εκδότες οικονομικών εφημερίδων και γραφικών δημοσιογράφων που κάθονται όλη μέρα και μετράνε νίκες και ήττες αναμειγνύοντας πρόσωπα και αφήνουν διαρκώς υπόνοιες χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν, λογική η σημερινή σου δήλωση...


Υ.Γ.2: Ακόμη και να μην είναι πέναλτι η φάση με τον Βύντρα και τον Χαβίτο ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ... ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΜΑΔΑ...

1 σχόλιο:

  1. Ας ενημερώσει κάποιος τον πρόεδρο του ΟΣΦΠ τo ότι η φάση του Βύντρα δεν αποτελεί παράβαση δεν είναι και στοιχείο ύπαρξης πράσινου ποδοσφαιρικού παρακράτους. Ποδοσφαιρικό παρακράτος έχουμε όταν πολλοί διαιτητές, σε πολλά παιχνίδια και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μεροληπτούν υπέρ μιας ομάδας.

    Και αυτό στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου έγινε μόλις μια περίοδο υπέρ της ομάδας του λιμανιού που ανέθρεψε και γιγάντωσε την μια και μοναδική παράγκα που γονάτισε το ελληνικό ποδόσφαιρο!

    Μια λανθασμένη απόφαση ενός διαιτητή δεν υποδηλώνει και την ύπαρξη παρακράτους. Εξάλλου η διαιτησία του στο υπόλοιπο του ματς, υποδηλώνει ακριβώς το αντίθετο!

    Ο μονος τρόπος να γλυτώσουμε από την καχυποψία των αντιπάλων είναι να παίξουμε από δω και πέρα ισοπεδωτικό ποδόσφαιρο.

    Στην Βαρκελώνη έχουμε πάρα πολλή δύσκολη αποστολή.
    Καλή επιτυχία στην ομάδα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή